Methode

MatchingColors werkt volgens de First Impressions methode en met het 78Color system.

kleuren voor het gedempte kleurtype
Collage van gedempte kleuren

De methode waarmee kleurconsulenten werken die zijn gecertificeerd volgens het “First Impressions” systeem, is zeer verfijnd. Regien Strategier, die in Engeland is opgeleid volgens deze methode, ontwierp het “78Colorsystem”. Dit zijn 78 persoonlijke kleurkaarten: de Personal Color Cards (PCC’s). Met 78 mogelijkheden kun je gerust spreken van een uniek en zeer individueel analysesysteem.

Mensen worden geanalyseerd op de specifieke kleurkenmerken van huid, haar en ogen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zes kleurkarakteristieken: helder en gedempt, diep (donker) en licht, warm en koel. Met behulp van kleurkragen kan nauwkeurig worden vastgesteld welke kleurkarakteristieken iemand heeft en welke de hoofdkarakteristiek is. De methode is professioneel, eenvoudig, praktisch, overzichtelijk en betaalbaar.

Waar is deze methode op gebaseerd?

Wereldwijd worden er verschillende systemen gebruikt om kleuren te omschrijven.
De kleurenleer van Johannes Itten en die van Albert Munsell zijn de meest bruikbare. De kleurenleer van Albert Munsell vormt de basis van het “First Impressions” analysesysteem.
Elke kleur heeft een aantal eigenschappen. Deze eigenschappen van kleur kunnen in drie hoofdgroepen worden benoemd.

  1. Zuiverheid:

    Is een kleur helder of gedempt? Heldere kleuren zijn puur, fel en onvermengd. Gedempte kleuren zijn heldere kleuren met grijs gemengd. Ze zijn daardoor rustig en “vergrijsd”.

  2. Ondertoon:

    Is een kleur koel of warm ? Een heldere kleur gemengd met blauw is koel, een heldere kleur met geel gemengd is warm. Blauwrood (framboos) is koel, geelrood (tomaat) is warm.

  3. Kleurhoogte:

    Is een kleur diep (donker) of licht?  Een heldere kleur gemengd met wit wordt lichter, een heldere kleur gemengd met zwart wordt dieper

Zo heeft elke kleur haar eigenschappen qua zuiverheid, ondertoon en kleurhoogte. Dezelfde eigenschappen vinden we terug in de natuurlijke kleuring van mensen. Iemand heeft vooral een helder of een gedempt uiterlijk, een warme of een koele huidskleur, een donkere of een lichte kleuring. Dit geldt voor mensen van alle huidskleuren.

Waarom staat nou iets bij de één mooi en bij de ander niet?
In ons uiterlijk bereiken we harmonie en balans wanneer wij kleuren dragen die dezelfde eigenschappen bezitten als onze natuurlijke kleuring.
sjaal

Daarom staat bijvoorbeeld oranje bij de ene persoon prachtig terwijl het iemand anders bleek maakt, of als het ware vloekt bij de huidtint. En daarom staan rustige, gedempte kleuren bij de één chique terwijl deze bij een ander saai staan. Dan zijn juist contrast en felle kleuren nodig om goed uit de verf te komen.
Diepe, donkere kleuren kunnen iemand er heel mooi en krachtig uit laten zien, terwijl het bij een ander te zwaar, te somber staat.

Ontstaan van kleurenanalyse

Het meest bekende systeem van kleurenanalyse is de vier-seizoenen methode. Hierbij worden mensen onderverdeeld in vier kleurtypes: de “lente”, de “zomer”, de “herfst” en de “winter”.

De seizoenen-theorie werd in de jaren veertig van de vorige eeuw ontdekt door de Zwitserse kunstenaar Johannes Itten. In de zeventiger jaren werd vanuit deze theorie een garderobeconcept gemaakt. Dit was een hele vooruitgang om het hoofd te kunnen bieden aan de modedictatuur, waarbij iedereen gekleed moet gaan volgens de voor dat seizoen opgelegde modekleuren.

…meer dan vier seizoenen!

Niet iedereen bleek echter te passen in één van de vier seizoenstypes. De persoonlijke kleuring en uitstraling van ieder mens is zo uniek dat het onmogelijk is de hele mensheid in te delen in slechts vier groepen. Er werd gezocht naar verfijnder methodes, zoals Colour me Beautiful”, Always in Style” en “First Impressions Cambridge” (Judyth Halpin) Judyth heeft door samenwerking met vakgenoten, wetenschappelijk onderzoek en eigen research de opleiding “ Kleur en Image” ontwikkeld. Zij heeft van de verschillende systemen en vaardigheden het beste genomen en aangepast aan de Europese markt. Dit resulteerde in het “First Impressions” (F.I.)kleursysteem.

In 1995 is Regien Strategier in Engeland opgeleid volgens dit systeem. Zij heeft dit in Nederland verder verfijnd en uitgebreid en het eerder genoemde “78Color System” ontworpen.