Gekleurde huid

Kleurenanalyse voor de getinte en donkere huid

kleuren voor het heldere kleurtype
Collage van heldere kleuren

Van donkergekleurde mensen wordt al gauw gezegd dat “alles staat”. Als je huid getint of donker is zul je uit ervaring weten dat dit niet zo is. Sommige kleuren maken je bijvoorbeeld grauw, flets of “geel”. De methodes van kleurenanalyse zijn oorspronkelijk getest en beproefd op blanke vrouwen. Donker gekleurde vrouwen worden maar al te vaak tot “wintertype” gemaakt.

Er zijn echter vele nuanceringen te zien: de huid van de Aziatische mens heeft een heel andere ondertoon dan die van het negroïde type of van de Zuid-Europeaan. Maar ook binnen dezelfde raciale groep zijn er veel nuances in pigmentatie. Bij alle huidkleuren wordt de kleurkarakteristiek bepaald door de ondertonen van de huid, de kleur van het haar en de ogen en de contrasten in het gezicht.

In mijn opleiding tot kleurconsulent is speciaal aandacht besteed aan het analyseren van de niet-blanke huid. Mijn eigen familie- en vriendenkring is tamelijk gevarieerd qua huidskleur, dus ik heb aardig wat “oefenmateriaal” gehad. De afgelopen jaren heb ik onder meer klanten van Aziatische, Hindoestaanse en Indische afkomst geanalyseerd. Hierdoor heb ik in de praktijk ondervonden hoeveel verschillen er zijn in kleurkarakteristieken en dus in persoonlijk kleurenpalet.

Welke afkomst je ook hebt: alleen een persoonlijke kleurenanalyse geeft uitsluitsel over de kleuren die je het mooist staan en die je persoonlijkheid ondersteunen.